TEATRUL DE PĂPUȘI PRICHINDEL ALBA IULIA

 

 

MISIUNE 

Misiunea Teatrului de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia este aceea de a oferi producţii și evenimente teatrale pentru a educa prin teatru, în vederea creșterii nivelului de dezvoltare culturală a comunităţii județului. Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia îşi desfăşoară activitatea pe baza programului de management elaborat de către director-manager, în concordanţă cu strategiile culturale şi educativ-formative stabilite de Consiliul Judeţean Alba.

 

CASA POVEȘTILOR

Ora de teatru

Programul „Casa poveștilor” își propune prezentarea spectacolelor din repertoriu la sediul teatrului. În acest mod un spectacol de teatru devine o oră cu adevărat educativă, începând de la spațiul specific până la povestea în sine.

Teatrul, ca spațiu specific artelor spectacolului, oferă o primă întâlnire a micilor spectatori cu semnificația lui intrinsecă: scenă, cortină, proiectoare, microfoane, scaune pentru spectatori etc. Așadar, este primul lucru pe care îl învață micul spectator când vine la ora de teatru.  Următorul pas pentru micul spectator este acela de a învăța despre comportamentul în sala de teatru, înainte, în timpul și la finalul spectacolului. Și un ultim pas, cel mai complex și mai important, este spectacolul în sine, spectacol care, prin povestea pe care o expune în fața micilor spectatori, le dă povețe, le dezvoltă imaginația, le animă dorința și bucuria de a se juca.

O oră petrecută la teatru înseamnă o oră de lecții de viață, spuse cu măiestrie, cu muzică și culoare, pe măsura înțelegerii lor, a micilor spectatori.

 

 

SPECTACOLELE LUI PRICHINDEL – Povești noi pentru copii

Programul „Povești noi pentru copii” își propune îmbogățirea permanentă a repertoriului teatrului, cu o nouă poveste care să aducă bucurie, învățături și voie bună.

În fiecare an ne propunem să prezentăm pe scena teatrului nostru noi spectacole cât mai atractive pentru cei mici, educative și interactive.

Atunci când vorbim despre noutate, ne referim și la diversitatea  viziunilor regizorale. În acest sens putem spune că am colaborat cu numeroși regizori, scenografi, compozitori din țară sau din străinătate, toți foarte apreciați de breaslă: Cristian Pepino, Cristina Pepino, Eustațiu Gregoarian, Decebal Marin, Gabriel Apostol, Radu Dinulescu, Daniel Stanciu, Oana Leahu, Dorina Crișan-Rusu, Eugenia Tărășescu-Jianu, Marian Sandu, Nicu Alifantis, Aurel Crăciun, Teodora Popa,  Todor Valov, Natalia Gocheva, Hristina Nedeva.

 

 

 

CARAVANA CU PĂPUȘI

Programul „Caravana cu păpuși”  cuprinde trei proiecte complexe gândite pentru preșcolarii și școlarii din județul Alba. Educația prin teatru și implicarea copiilor, oferindu-le cunoștințe despre ceea ce înseamnă conceperea și prezentarea unui spectacol de teatru, dar și cum trebuie să fie un  bun spectator, sunt modalitățile prin care ne implicăm în dezvoltarea lor culturală.

Vin artiștii!

Prin acest proiect ne-am propus să prezentăm spectacolele din repertoriu în căminele sau casele de cultură din orașele și comunele județului Alba.

 

Scena mobilă

     Este proiectul care ne dă posibilitatea să jucăm spectacolele teatrului, pe de-o parte în municipiul Alba Iulia, în aer liber, pe de altă parte în județul Alba, în satele și comunele care nu au spațiu de joc adecvat.

 

 

Lecția de teatru

Prin aceste lecții deschise, prin contactul direct al participanților cu actorii și păpușile lor, ne propunem stimularea interesului pentru cultură și artă, dezvoltarea imaginației și a sensibilității artistice, prin inițierea de jocuri interactive

 

 

WORKSHOP PRICHINDEL

Micul actor

Scopul principal al proiectului este acela de a oferi copiilor și adolescenților o alternativă educativă în legătură cu actul teatral în complexitatea lui. Prin organizarea de ateliere de teatru destinate atât școlarilor, cât și liceenilor, ne-am propus să oferim posibilitatea acestora de a descoperi complexitatea spectacolului de teatru (actorie, arta mânuirii, scenografie, scriere dramatică). Astfel, cei care beneficiază de aceste lecții de actorie își descoperă potențialul artistic, își dezvoltă abilitățile artistice și modalitățile de exprimare. Prin acest proiect ei învață despre întreg ansamblul de activități care se desfășoară pentru realizarea unui spectacol de teatru.

 

 

Animație teatrală

Prin susținerea de momente de animație teatrală de către actorii profesioniști ai teatrului copiii se întâlnesc cu personajele din spectacolele teatrului. Bucuria și aplauzele beneficiarilor acestor momente sunt un feed-back relevant, motivator pentru implementarea unui astfel de proiect.

 

FITAB

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, care a obținut Premiul special acordat de către Senatul UNITER în 2018, a pornit de la deviza „joacă-te și învață” în anul 2006. Festivalul a fost gândit exclusiv pentru comunitatea de aici, din Alba, oferind posibilitatea de a cunoaște fenomenul teatral contemporan în diversitatea și complexitatea lui, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Programul este unul complex, oferind spectacole de teatru/teatru-dans/musicaluri, lansări de carte, expoziții, ateliere de creație, spectacole-lectură, concerte, conferințe, creând momente memorabile atât pentru public, cât și pentru invitații din țară și străinătate,

La acel moment, de început, nu exista un festival similar în țară, care să se adreseze deopotrivă copiilor și adulților. Arta ca mijloc de comunicare, arta ca mijloc de educare, arta ca mijloc de dezvoltare a societății – obiective ce se regăsesc într-o sărbătoare culturală la care care au acces, de la mic la mare, toți care înțeleg cât de importantă este educația și cultura atât pentru individ, cât și pentru societatea/comunitatea în care trăiește.

Sprijinul financiar pe care Consiliul Județean Alba îl acordă în fiecare an acestui festival, acestui proiect cultural, îi conferă reputația de instituție tutelară care înțelege importanța culturii, cuprinzând în strategia sa de dezvoltare culturală susținerea de astfel de proiecte, proiecte dedicate comunității.

 

 

Parteneriate

Teatrul de Păpuși „Prichindel” colaborează cu instituții/asociații de cultură în vederea implementării de proiecte care au ca scop comun susținerea și promovarea de activități cultural-educative  în rândul copiilor și tinerilor.

 

 

EXPERIENȚE TEATRALE – Prichindel la festival!

Programul „Experiențe teatrale”, așa cum o spune și denumirea lui, este un program care vizează promovarea pe scenele festivalurilor naționale și internaționale a spectacolelor realizate de echipa Teatrului de Păpuși „Prichindel”.

„Prichindel la festival!” este un proiect care reprezintă cartea noastră de vizită în țară și peste hotare. Prin spectacolele frumoase pe care le oferim spectatorilor din țară sau de peste hotare, prin organizarea cu profesionalism și cu promptitudine a demersului artistic, ne-am câștigat imaginea unui teatru serios, profesionist, dezvoltând astfel numeroase relații parteneriale solide cu celelalte instituții de profil, din țară sau din afara țării.

Acest proiect ne-a purtat de-a lungul timpului în România: Arad, București, Brașov, Cluj-Napoca, Galați, Sibiu, Timișoara, Turda, Pitești, dar și în străinătate: Republica Moldova, Bulgaria, Turcia, Franța. De aceea considerăm acest proiect ca un demers firesc și necesar pentru recunoașterea unui teatru de către specialiștii din breaslă, dar și pentru dobândirea de întâlniri noi, cu alți specialiști în materie de teatru de animație, un teatru extrem de complex și cu multe necunoscute încă la noi în comunitate.

 

 

Palmares

Participarea la numeroase festivaluri naționale și internaționale a dus la consolidarea imaginii teatrului, ca instituție de profil profesionistă, care poate susține pe orice scenă, de oriunde, spectacole de teatru de înaltă ținută artistică. Dovadă în acest sens stau numeroasele premii obținute la aceste festivaluri la care am fost invitați sau la care am fost selecționați.

– PREMIUL PENTRU REGIE – SPECTACOLUL „MICA VRĂJITOARE” de Otfried Preussler, regia Todor Valov, la Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși „Sub căciula lui Guguță”, ediția a X-a, 2019, Chișinău, Republica Moldova.

– DIPLOMĂ PENTRU MANAGEMENT CULTURAL, acordată doamnei manager Ioana Bogățan la Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși „Sub căciula lui Guguță”, ediția a X-a, 2019, Chișinău, Republica Moldova.

– PREMIUL DE POPULARITATE pentru spectacolul „CAPRA CU TREI IEZI”, la Festivalul Internațional de Animație „SUB BAGHETA LUI MERLIN” Timișoara, ediția a III-a, 2018.

– PREMIUL SPECIAL ACORDAT  DE SENATUL UNITER FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE TEATRU „POVEȘTI” ORGANIZAT DE TEATRUL DE PĂPUȘI „PRICHINDEL” ALBA IULIA – GALA PREMIILOR UNITER 2018, Cetatea Alba Carolina, Alba Iulia.

–  PREMIUL PENTRU REGIE ACORDAT DOMNULUI TODOR VALOV pentru spectacolul „MICA VRĂJITOARE”  la cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Animație „Sub bagheta lui MERLIN”, Timișoara, 2017.

– DIPLOMĂ PENTRU IMPACT VIZUAL – spectacolul „MICA VRĂJITOARE”, regia Todor Valov, Festivalul Internațional PUCK, Cluj Napoca, 2017.

– PREMIUL PENTRU SCENOGRAFIE – spectacolul „POVESTEA LUI MUCK CEL MIC”, regia Todor Valov, Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși „Sub căciula lui Guguță”, Chișinău, Republica Moldova, 2017.

– PREMIUL PENTRU ORIGINALITATEA CULTURII OBIECTELOR, ”POVESTEA LUI MUCK CEL MIC”, Festivalul internațional al teatrului contemporan de animație – ImPuls, București, 2016.

– PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI PENTRU ATMOSFERA SPECTACOLULUI POVESTEA LUI MUCK CEL MIC”, Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „PUCK”, Cluj Napoca, 2016.

– PREMIUL PENTRU ORIGINALITATE SCENOGRAFICĂ – spectacolul „POVESTEA LUI MUCK CEL MIC”, regia Todor Valov Festivalul Internațional de Animație Gulliver, Galați, 2016.

– PREMIUL PENTRU SCENOGRAFIE –  spectacolul „ZULENKA”, Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși SUB CĂCIULA LUI GUGUȚĂ, Chișinău, Republica Moldova, 2014.

– PREMIUL „PENTRU INTERPRETARE” ACORDAT DOAMNEI AMALIA POP, spectacolul „ZULENKA”, Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși SUB CACIULA LUI GUGUTA, Chișinău, Republica Moldova, 2014.

– PREMIUL PENTRU MUZICA ORIGINALĂ DIN SPECTACOLUL „UNIVERSUL DIN LANTERNA MAGICA”, Festivalul Internațional de Animație Gulliver, Galați, 2013.

– PREMIUL PENTRU COMPLEXITATEA IMAGINII ȘI INTERPRETĂRII SCENICE –  spectacolul „CINE VA PĂZI CLOPOȚEII?”Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși ” Sub căciula lui Guguță”, Chișinău, Republica Moldova 2012.

– PREMIU PENTRU CALITATEA MÂNUIRII SPECTACOLULUI „ZULENKA”, Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „PUCK”, Cluj Napoca 2012.

– PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI PENTRU ROLUL ZULENKA – AMALIA POP, Festivalul Internațional de Animație GULLIVER, Galați, 2012.

– PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI PENTRU ROLUL VRĂJITOAREA ZARALDA – TEODORA POPA, Festivalul Internațional de Animație GULLIVER, Galați, 2012.

– PREMIUL PENTRU VIRTUOZITATEA MÂNUIRII ÎN SPECTACOLUL „ZULENKA”, Festivalul Internațional al Teatrului de Animație „BUCURII PENTRU COPII. SPECTACOLE DE COLECȚIE”, București, 2012.

– PREMIUL PENTRU AMBIANȚA MUZICALĂ LIVE ÎN SPECTACOLUL „UNIVERSUL DIN LANTERNA MAGICĂ”, Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „PUCK”, Cluj Napoca 2012.

– PREMIUL PENTRU RITMUL ȘI MUZICALITATEA SPECTACOLULUI „CINE VA PĂZI CLOPOȚEII?”, Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete “PUCK”, Cluj Napoca 2011.

– PREMIUL PENTRU VIOICIUNEA ȘI MUZICALITATEA SPECTACOLULUI „CINE VA PĂZI CLOPOȚEII?” – Festivalul Internațional al Teatrului de Animație “Bucurii pentru copii, spectacole de colecție” al Teatrului Țăndărică, București, 2011.

– DIPLOMĂ PENTRU MANAGEMENT CULTURAL PENTRU PROMOVAREA ȘI SUSȚINEREA ARTEI DE ANIMAȚIE ÎN PEISAJUL TEATRAL ROMÂNESC ȘI INTERNAȚIONAL, acordată doamnei IOANA BOGĂȚAN – Festivalul Internațional al artei de animație Bucurii pentru copii, Teatrul Țăndărică București, 2010.

– PREMIUL PENTRU MUZICA ORIGINALĂ, acordat doamnei DORINA CRIȘAN RUSU – Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși si Marionete Puck Cluj Napoca – Spectacolul VRĂJITORUL DIN OZ, 2006.

– PREMIUL PENTRU REGIE, acordat domnului DANIEL STANCIU – Spectacolul „CENUSĂREASA”, Festivalul Gulliver Galați, 2003.

– PREMIUL PENTRU SCENOGRAFIE, acordat doamnei DANIELA VOICILĂ DRĂGULESCU – Festivalul Gulliver Galați – Spectacolul CENUSĂREASA, 2003.

– PREMIUL PENTRU DEBUT ÎN REGIA DE TEATRU DE ANIMAȚIE, acordat doamnei OANA LEAHU – Festivalul Gulliver Galați – Spectacolul MISTERIOASA AVENTURĂ, 2000.

– PREMIUL III PE ȚARĂ – F.N.C.R, ediția a III-a – Spectacolul ECLIPSA CEA MARE, 1981.

– PREMIUL  DE INTERPRETARE, acordat actorului ION CRISTESCU – Festivalul Teatrelor de Păpuși Bacău – Spectacolul HARAP ALB, 1975

– PREMIUL DE INTERPRETARE – Festivalul Teatrelor de Păpuși Bacău –  Spectacolul CAPRA CU TREI IEZI, 1974.

– PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN SPECTACOL ȘI UNITATE ARTISTICĂ – Festivalul Teatrelor de Păpuși Bacău –  Spectacolul CAPRA CU TREI IEZI, 1974.

– PREMIUL III – Festivalul Internațional de la Zagreb, Croația – Spectacolul CAPRA CU TREI IEZI, 1973.

– PREMIUL PENTRU INTERPRETARE ÎN LIMBA ESPERANTO, actriței LICSANDRA DRAGU – Festivalul Internațional de la Zagreb, Croația – Spectacolul CAPRA CU TREI IEZI, 1973.

– DIPLOMĂ PENTRU ORIGINALITATE – Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși București, – Spectacolul SUS, SUS, TOT MAI SUS.

– DIPLOMĂ DE ONOARE – SĂPTĂMÂNA TEATRELOR DE PĂPUȘI BUCUREȘTI – Spectacolul POVESTEA PORCULUI.

 

 

 

 

Teatrul Prichindel

 

 

 

Misiunea Teatrului de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia este aceea de a oferi producţii și evenimente teatrale pentru a educa prin teatru, în vederea creșterii nivelului de dezvoltare culturală a comunităţii județului. Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia îşi desfăşoară activitatea pe baza programului de management elaborat de către director-manager, în concordanţă cu strategiile culturale şi educativ-formative stabilite de Consiliul Judeţean Alba.

Contact

Str. Andrei Mureșanu, Nr. 3, 510117, Alba Iulia, Jud. Alba, RO
+4 0372-758-351 / +4 0258 811 752
secretariat@teatrulalba.ro